Wat kun je doen met regenwater
Informatie over Reest en Wieden
Snelmenu
contact


 

Terug naar de startpagina Wat kun je doen met regenwater De regenton

Ansichtkaart aanvragen Water Grondwaterproblemen Drinkwater Water! Wat wel, wat niet? Vocht in huis Water in de tuin Waterwoning Rioned Ikleefmetwater columns
Print pagina Print deze pagina

De regenton

De Nederlandse buitenkranen bevatten bijna altijd drinkwater. In een tuin wordt gemiddeld 2.200 liter drinkwater per jaar gebruikt voor het water geven van de planten en het gazon. 
Voor het watergeven van de planten kunt u ook regenwater gebruiken dat u kunt opvangen met een regenton. Door een regenton te gebruiken kunt u dus behoorlijk wat water besparen. 

Het opgevangen regenwater, dat eigenlijk heel erg schoon is, kunt u ook gebruiken voor andere zaken dan voor de tuin alleen. U kunt er prima de ramen of de auto mee wassen. Maar ook een konijn kan prima van het schone regenwater drinken. Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten.

 


In soorten en maten
De regentonnen kunt u in zowel kunststof als hout in verschillende maten en vormen krijgen. Bij een tuincentrum of doe-het-zelfzaak kunt u terecht voor de aanschaf van een regenton. 
Kunststof regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten. Ook als u niet zoveel plaats heeft voor een regenton is er de mogelijkheid regenwater op te vangen; met een zogenaamde raintainer.

 

(zie hiernaast) Met de raintainer kun u ongeveer tien liter water opvangen. Meer dan genoeg om een kleine tuin of de planten op het balkon van water te voorzien.

TIP: Veel regentonnen worden standaard met een kraantje geleverd. Monteer het kraantje zo laag mogelijk om ook de onderste laag water af te kunnen tappen. 

TIP: Om bevriezingsgevaar te voorkomen is het het beste voor de regenton om hem in de winter leeg te laten lopen. IJs zet uit en kan ervoor zorgen dat de regenton kapot gaat. 

TIP: Plaats de regenton op een verhoging, zodat een emmer of gieter onder de kraan kan worden gezet. Sommige fabrikanten leveren bijpassende onderstukken, b.v. een voet. Een gietijzeren of houten voet kost zo’n zestig euro. Een voet van plastic is vaak goedkoper.

TIP: Breng een voorziening aan om de regenton te vullen of te legen voor het geval de regenton dreigt te overstromen. Een regenton vulautomaat wordt dit wel genoemd. Dit kan een afvoer op het (regenwater-)riool zijn, of een afvoergoot (molgoot) naar tuin, vijver of openbaar gebied of in de bodem bij de regenton met een infiltratiekrat . Een regentonvulautomaat die in de regenpijp wordt gemonteerd, voert het water af via de regenpijp wanneer de ton vol is. De prijs van zo’n regentonvulautomaat varieert tussen tien en dertig euro.

TIP: Er zijn roosters verkrijgbaar die bladafval en dergelijke opvangen zodat dat niet in de regenton terecht komt. Een nylonkous aan het uiteinde van de hemelwaterafvoer is ook een goede en goedkope zeef. 

TIP: Een goedsluitend deksel op de regenton voorkomt dat deze een broedplaats wordt voor muggenlarven. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. 

TIP: Zorg altijd voor een overloop van de ton naar de tuin, in plaats van naar het riool. 
Anders is het dak bij een volle ton nog altijd niet afgekoppeld van de riolering. Een helling van 1 centimeter per meter is voldoende om het water door een pijp of goot een bepaalde kant op te laten stromen.
Contact

Heeft u vragen aan de hand van de informatie op deze site, neemt u dan contact met ons op.
 
Contact | Colofon | Sitemap